Dünyanın İlk Elektriksiz ve Kablosuz Çalışan Kliması Üretildi !
  1. Anasayfa
  2. Haber

Dünyanın İlk Elektriksiz ve Kablosuz Çalışan Kliması Üretildi !

3

Dünyanın İlk Elektriksiz ve Kablosuz Çalışan Klimasının üretildiği duyuruldu. İsrail‘de faaliyet gösteren Kensho Technologies firması tarafından üretilen bu klimanın soğutma işlemini nasıl yaptığını herkes merak ediyordur .

İklim krizleri, küresel ısınma gibi konular ön plana çıktıkça yeşil enerji ve az enerji tüketen veya hiç enerji tüketmeyen cihazlar çokça konuşulmaya başlandı. Bu klimanın da ortaya çıkış amacı ve vaat ettiği fayda ise kimyasal bir madde ile soğutmayı sağlayarak elektrik tüketiminin önüne geçmek.

İklim krizi konusunda çevre bilimcilerin üzerinde en çok durduğu onu krizi tersine çevirmek. Bu konuda oldukça iyi ilerlemeler olduğu söyleniyor. Bu cihazla birlikte çok önemli bir eşiğin daha aşıldığı düşünülüyor. Çünkü klimalar ciddi derecede elektrik tüketen, sera gazı salınımı yapan cihazlar. Dilerseniz Kensho firmasının bu duruma nasıl çözüm getirdiğine bir göz atalım.

sivi nitrojenle calisan elektriksiz klima2
Sıvı Nitrojenle Çalışan Elektriksiz Klima

Bir Klima Elektrik Olmadan Nasıl Soğutabilir?

Bir klima elektrik olmadan nasıl soğutabilir? Sorusu hemen zihinleri çalıştırmaya başlamış olsa gerek. :) Burada cevap kimyada gizli. Sıvı nitrojenin namını bir çoğumuz duymuştur. Gaz olarak salınınca anında dondurma özelliğine sahip bir kimyasal. Ancak doğru bir şekilde kullanırsanız donmadan, uzun süre ortamı soğutabilecek bir malzeme elde edebilirsiniz. Kensho firması da tam olarak bunu yaptı. İsrail’de geliştirip patentini alan Kensho, dış tasarımını donmayı engelleyecek hale getirerek sıvı nitrojen ile çalışarak -10 derecede hava yayan elektriksiz ve sessiz bir klima tasarladı.

Peki Ne Zaman Piyasaya Sürülecek ?

Klimaların ilk ticari versiyonları bu ya Tel Aviv’deki 6 ayrı restoranda denenmeye başlanacak. Bu buluşu gerçekleştiren ve Kensho‘nun bu ürünü üretmesine imkan sağlayan Green Kinoko adlı şirket ürünün 2023 yazında piyasaya çıkmaya hazır hale geleceğini söylüyor. Sıvı nitrojenin pahalılığı göz önünde bulundurulduğunda klimaların fiyatı da oldukça yüksek olacaktır. Ancak elektrik tüketmeyen bu modeller uzun kullanımda kendini amorti edecek midir? Bu sorunun cevabını kısa zamanda alamayacağımız kesin ancak umut vaat eden bir gelişme olduğu da açık.

Şimdilik klimanın çalışma prensibine dair detaylı bir bilgi bulunmuyor. Bunun üzerinde yeterli araştırmayı yaptıktan sonra bizden duymaya/okumaya alışık olduğunuz detaylı teknik inceleme yazısını da çok yakında paylaşacağız.

Öneri:  Adem Helvacı Kimdir?

-Kaynak : https://www.technopixel.org/the-worlds-first-non-electric-and-wireless-air-conditioner-was-produced/

    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (3)

    1. 21/08/2022

      Bunun incelemesini yapamayacagimiz kesinlesti ?

    2. Nitrojende tıpkı şu anki soğutma sistemlerinde kullanılan bir soğutucu akışkandır. Yani Gazdır. Yani soğutucu akışkanın ,sıvı halden .buhar haline geçerken ortamdan ısı alma olayıdır. Soru şu , Nitrojen i buharlaştırdın, ortamdan ısıyı aldın. tekrar sıvı haline dönüştürüp nasıl çevrimi sağlayacaksın. Doğru bilinen bir yanlış ,klima soğutmaz aslında , ortamdan ısı alır. Burada da soru şu ,aldığı ısıyı nereye taşıyacak, neyle taşıyacak.
      Buz ile bir şeyi soğutursan ,buz eridi mi iş biter. Nitrojen show da (ejder nefesi) nitrojeni saldın mı açığa ,nitrojen gitti açığa ,geri dönüş yok.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir