Klimada DRY Modu Nedir, Ne İşe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Klimada DRY Modu Nedir, Ne İşe Yarar?

7

Klimada DRY Modu Nedir? veya Klimada DRY Modu Ne İşe Yarar? Youtube Takipçimiz Zehermanın Yekesi dostumuzun sorusu üzerine genele cevap olması adına ele alınmış bir inceleme yazısıdır. Keyifli okumalar. :)

Soru tam olarak şu şekildedir ”Adem abi, dry modu nedir, artıları eksileri hakkında bir video yapar mısın? Uyku modu olmayan klimalarda, dry modu işe yararmı”

Hemen konuya girelim. Dry modu klimalarda Nem Alma modu olarak tasarlanmıştır. Bazı üreticilerin Algoritmasında konu farklı ele alınmış ve NEM ALMA modu nemi ALMAK anlamında iken bazılarında ”Nemi Alma, bırak biraz kalsın” şeklinde ele alınmıştır. Yine de Temel olarak kullanım şekli ortamdaki nemi alıp dışarı atma hedeflidir.

Nem almayı anlatabilmek için çok kısa şekilde klimanın çalışma şekline bakmak lazım.

Bir klimanın çalışma prensibi termodinamik kurallarına dayanır. Termodinamik 2 numaralı yasa ”kainatta ısı transferi her zaman sıcaktan soğuğa doğru akar” şeklindedir ve bu ilke asla değişmez. Dolayısı ile klimalar bir ısı transfer aracıdır. Bu konuyu ”KLİMA NASIL ÇALIŞIR?” başlıklı farklı bir yazımızda ele alırız.

Bu ısı transferinin gerçekleşebilmesi için klimalar iç ünitedeki eşanjör ünitesini takribi 11 derece dolaylarında olacak şekilde (Kompresörün çalışma frekansına göre bu değer değişkendir) soğutulurken, iç ünitedeki cross fan pervanesi çevrilerek hava vakumlanır ve ortamdaki hava bu eşanjör içerisinden geçmeye zorlanır. Sıcak ve NEMLİ olan hava soğuk ve kuru olan metal yüzeyden geçerken sıcaklığını metal boruların içerisindeki soğutucu akışkana bırakır, ne demiştik hani? ”kainatta ısı transferi her zaman sıcaktan soğuğa doğru akar” Yani sıcak hava soğuk boruların arasından geçerken sıcaklığını oraya bırakır ve dış ünite aracılığı ile dışarı atılır.

Bu durumda ortamdaki hava, sıcaklığını klima içerisinde akan soğutucu akışkana bırakırken aynı hava içerisindeki NEM unsuru ise sıcak ile soğuğun çarpışması neticesi boruların ve serpantin yüzeyin üzerinde kalıp minik su zerreciklerini ve sonra su damlaları ve bu damlaların iç ünite içerisindeki drenaj tavasına damlayıp birikmesi neticesi de drenaj borusundan akıp gidecek olan suyu meydana getirir.

Öneri:  NOVATEK Kimdir?

Yani ortamdaki sıcak ve nemli havanın NEM kısmı böylece dışarı atılmış olur.

Soğutma modunda sistem bu şekilde çalışırken fan modu kullanıcının kontrolündedir ve sıcaklık belli bir seviyenin üstünde tutulabilir çünkü bu kontrol de yine tüketicidedir ancak NEM ALMA MODU yani DRY özelliğini aktif ettiğinizde durum değişir.

Soğutma modunda örneğin klimanızı 27 derecede çalıştırabilirsiniz, bu da size ortamda serinlik ve yaşama konforu sağlayabilir ancak ortamdaki nemi atmak için yeterli reaksiyonu oluşturmaz. Bu nedenle DRY modunda siz istemeseniz de klima tasarruf modunun dışına çıkar ve kompresörü olması gerekenden daha yüksek frekanslarda yani daha çok güç çekecek şekilde çalıştırır ki eşanjördeki borular iyi soğusun, aksi takdirde nemi alıp dışarı atamaz, buna paralel olarak birçok üreticinin algoritmasında DRY modunda fan kontrolü sistemin kendisindedir kullanıcıya bırakılmaz çünkü belli oranda düşük veya belli oranda yüksek hava akışı yine bu nemi alıp dışarı atma operasyonunda istenen sonucu vermez.

Artısı Nedir? Hakikaten ortamdaki nemi çok başarılı şekilde dışarı atar. Ortamı nemden arındırır ancak havayı aşırı kurutur. (Rutubet sorunu olan evlerde olumlu sonuçlar alınsa da rutubetin kaynağı kesilmedikçe kalıcı çözüm olmaz)

Eksisi nedir? Serinleme amaçlı Dry modu kullanırsanız gereksiz enerji tüketmiş olursunuz, ayrıca o ortamda uzun süre kaldığınızda göğsünüze kamyon park etmiş gibi hissetmeye başlarsınız :)

Uyku modu olmayan klimalarda Dry modu işe yarar mı? Hayır yaramaz aksine sizi rahatsız eder.

Bu konu ile ilgili yakın zamanda sizler için kamera karşısına geçer ve durumu bir de video içerik olarak sizlere seve seve anlatırız sevgili İlteriş Yılmaz ile birlikte :)

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (7)

    1. Psikolojik midir bilmiyorum ama uyurken, salondan yatak odasını iklimlendirmeye çalışan midea prime klimanın dry modunu açınca, serin ve terlemeden uyku uyuyabiliyorum. Ama soğutma modunda uyumaya çalışınca, 27 derece veya 26 fark etmiyor, çoğu zaman terlemiş bir şekilde uyanıyorum. Klimanın bulunduğu odada uyumuyorum.

      • Yorumu çok geç gördüm hemen olayı açıklayayım. Dry Modu’nda daha rahat etmenizin sebebi; ilgili modda kompresörün daha üst frekansta çalışması, eşanjörün daha yoğun soğutulmuş olması, soğutma ile kıyaslandığında havadaki nemin dışarı daha hızlı atılması. Daha güçlü soğutma yapar ama daha fazla enerji tüketir.

    2. 13/08/2022

      Sharp,LG ve Vessen farkli senelerde inverter klimalar kullandim. Klimalari hep Dry modunda kullanirim.

      Sharp’ta +/-2°C kadar oynatma secenegi vardi ortam sicakligindan. Istanbulda

      LG’de Dry modunda ortam sicakligindan 2-3 derece az olarak sabitledigini hatirliyorum hafizam beni yamultmuyorsa. Istanbulda

      Vessen de ise (daikin – midea ortak uretimi diye almistim 2016 ya da 2017de gelen servis de duzgundu) kendi ayarlamiyor derece sectiriyor 26-27C de kaliyor. Mugla’ da deniz kenarinda orman icindeyim.
      Burada Kendine mimar diye nitelendiren sahislarin beceriksizligi yuzunden tahliyeyi 5-10lt Bidon ile yapiyorum. 20 saatte 5L su tahliye oluyor yaklasik.

      Kompressor frekansinin auto mod’dan arttigini bilmiyorum ama benim icin klima demek dry mod demektir. Hic kamyon carpmis gibi de olmadim.
      Guclu sogutma ne demek bilmiyorum ama belirttigim uzere genelde ideal bir sicakliga kendisi ayarlar ve ben konfor ve ekonomiyi bir arada yaptigina inaniyorum.

    3. Güzel ve çok yararlı bir bilgi teşekkürler.

    4. 28/07/2023

      Heryerde az yakar diye belirtildiği halde Siz neden çok yakar iddiasını ileri sürdünüz merak ettim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir