Klima ile Isınmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
  1. Anasayfa
  2. Klima

Klima ile Isınmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

1

Klima ile Isınmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler aslında özellikle hem konfor hem de enerji verimliliği anlamında çok önemli detaylar içeren bir konudur. Burada olaya sadece klimanın elektrik ile çalışıp ortama sıcak hava verdiği mantığı ile bakmamak gerekir.

Bütün soğutma sistemlerinde olduğu gibi klimalar da elbette ki Termodinamik 2 Numaralı Kural çerçevesinde ve bu temel disiplin üzerine dizayn edilmiş şekilde çalışır. Nedir bu kural? Kainatta ısı transferi her zaman sıcaktan soğuğa doğru olur. Yani sıcaklık yok ise her zaman soğuma olur.

Dünya sağlık örgütünün Yaşam alanları için 21, diğer odalar için 18, yatak odaları için ideal uyku sıcaklığını ise 16 – 19 derece arası olarak önerdiğini biliyoruz fakat burada elbette ki devreye biraz da Türk Kültürü giriyor ve yıllarca kömür yakan, yanakları kıpkırmızı olana kadar ısıtılmış alanlarda yaşamaya alışmış bir toplum olduğumuz gerçeğinden hareketle klima ile ısınmanın ciddi sorunlar ortaya çıkardığını da belirtmek gerekir.

Klima ürünü, çalışma prensibi doğrultusunda ÜFLEMELİ ISITICI sınıfına girer ve özellikle KAPAT / AÇ mantığı ile kullanılan yerlerde ilk çalıştırıldığı an kendisi sıcak üflese dahi ortamdaki serin havanın oluşturduğu sirkülasyon kesinlikle kullanıcıyı rahatsız edecektir, etmektedir.

Kütle Sıcaklığı burada çok önemli bir kavramdır ve soğutma hadi bir nebze tolere edilebilir olsa da ısıtma modunda klimayı kapatmak, dışarıdaki düşük sıcaklık basıncı nedeniyle içeriyi baskı altına alacak ve dışarıcı gece 3 derece ise içerisi 9 – 11 derece aralığına kadar düşmüş ise kütle sıcaklığı da bu derecelerde demektir.

Klima HAVAYI ısıtır, ısıtılan havadaki sıcaklık ise yukarıda bahsettiğimiz iki numaralı Termodinamik kuralı çerçevesinde soğuk olan betona gömülür kaybolur gider. Gerek termodinamik ve gerekse Fizik kuralı ısıtma modunda klimayı dezavantajlı ürün kalıbına sokar çünkü fizik kuralı doğrultusunda sıcak hava hafiftir ve elbette ki hafif sıcak hava yükselir, insan yaşamının olduğu yerdeki 1,5 mterelik alandan ziyade insanın olmadığı yukarıdaki yani tavana yakın olan takribi 1,5 metrelik alanı öncelikli ısıtır. Bu nedenle klima flapları ısıtma modunda her zaman aşağı doğru bakar. Soğtumada ise tam tersidir çünkü soğuk hava ağırdır, zemine çöker bu da klimayı soğutmada avantajlı konuma getirir,

Klimanın ısıtmada bir diğer dezavantajı ise soğutmaya oranla daha yüksek tüketim yapmasıdır. Kendi yaptığım testlerde genel olarak 12.000btu klima ortalamasında yaz modunda aylık 100kw tüketen bir klima aynı ev aynı ortam ve aynı oda olmasına rağmen 300kw tüketim sergileyebiliyor. Dünya Sağlık örgütü önerileri çerçevesinde kullanımın aşılmış hali yani 22 24 aralığında kullanılmış bir Midea Xtreme Save klimanın verileri üzerinden örnek verilmiştir.

Tüm bunlara rağmen klimanın uygun coğrafi bölgelerde en ekonomik , en kolay ve en çevreci kullanım ürünü olduğu gerçeğini de anlatmak gerekir. Yete rki klimayı nasıl kullanmamız gerektiğini anlayalım. Klimanın çalışmasını bilip uygun şekilde kullandıktan sonra KAPAT / AÇ yapmak yerine 24 saat kullanım sergileyip neredeyse AYNI TÜKETİM sonucuna ulaşabilirsiniz.

Öneri:  DIJITSU 9000BTU İnverter Klima teknik Özellikleri

Bunun yıllar boyunca ve her sezonda aylar süren testlerini yapmış biisi olan en yakın test sonucumdan örnek verecek olursam eğer, 20m2 ebeveyn banyolu, iç ve dış izolasyonu olmayan tuğla duvar üstü saten alçı yapılmış, tam kuzey cephe yani bir gram dahi güneş görmeyen, sürekli kuzey rüzgarlarına maruz kalan bir bölgede 24 saat açık, 20 22 derece aralığında kullanılan 12.000BTU Midea Xtreme Save klimanın Aralık tüketimi 150kw/s şeklindedir. Aynı klima, aynı oda, aynı alanda KAPAT / AÇ olarak yaptığım OCAK ayı testlerinde ise toplam tüketim 140kw/s şeklinde sonuçlandı.

Gündüz tamamen kapalı olan, sadece akşamları açılmış bir klima nasıl olur da 24 saat açık kalan klimaya yakın bir tüketim sergiledi onu da rakamsal olarak açıklayayım.

Dış ortamın 3 dereceye kadar düştüğü ve daha dün -2 dereceyi gördüğüm bu bölgede duvarın dış yüzü -2 iken aynı duvarın iç yüzü +7 derece, dolayısı ile ortam da yaklaşık 9 11 derece arası değişiyor. 11 derece olan iş ortamı 21 dereceye yükseltmek ama bunun da hemen olmasını istediğim için elbette klimayı 24 e ayarlıyorum bir tık daha sıcak üflemesi adına (İnverter klimalarda ayarladığınız dğeer yükseldikçe dış ortam algısına göre kompresör frekansı da yükselir) dolayısı ile dış ortam 3, iç ortam 11, istenen sıcaklık 21 olduğunda klimanın anlık tüketim değeri 1570watt gibi değerler ile seyrediyor. İç ortam ilk iki saate yakın toparlamakta zorlanıyor ama önce hava sonra da duvarlar ısınmaya başlayınca kompresör frekans düşürmeye başlıyor.

Buna da rakamsal örnek verelim ki bilginiz olsun. Klima 1570 watt tüketim sergilerken o esnada klima ağzından çıkan sıcaklık 60 dereceye yakın.
iç ortam dengelendikçe kompresörün frekans düşürmesi sonucu tüketim 1400 1300 1200 watt gibi değerlere düşüyor ve buna bağlı olarak da çıkış sıcaklığı 54 52 50 48 şeklinde düşüyor. yani bunu bir tartı gibi düşünün, daha iyi anlayabilmek adına aşağıdaki görsele bir bakalım.

Klima ile Isınmak
Klima ile Isınmak

Bu görselde ortadaki kalın siyah bölüm evinizin duvarı, kırmızı kare klima iç ünite, mavi de dış ünite. O tartı görselindeki dengenin korunması için tek unsurumuz ise klimamız. Şimdi bu tartının sol tarafında 5kg ğırlık olduğunu düşünün. Sol tarafını dengelemeye çalışmak için 3kg koydunuz olmadı, 1kg koydunuz olmadı ama bu ekledikleriniz sonuçta bir GÜÇ ifade eder. soldaki 5kg ağırlığı yukarı alabilmek için sağda 5kg GÜÇ kullanmak zorundasınız. peki tartı dengelendiğinde bunu dengede tutmak veya değiştirmek için artık sadece GRAM yeterlidir doğru mu?

Öneri:  Klimalarda SEER Değeri Neden Önemli?

İşte 3 derecelik dış ortam sıcaklığını 21 derecelik iç ortam sıcaklığına ulaştırabilmek adına kullanılan GÜÇ sizin tükettiğiniz elektriği ifade ediyor. Peki o dengeyi kurmak için KW harcadınız ancak denge eşitlenince bunu korumak veya minik değişiklikler için sadece W ihtiyacınız var.

O halde bu noktada klimayı KAPATMAK eylemini bu tartının sağ tarafındaki 5kg lık ağırlığı oradan alıp ATMAK olarak düşünelim. Sorun şu ki o ağırlığa ertesi gün yine ihtiyacımız var, ne yapacağız? aynı gücü en baştan kullanıp denge sağlamaya çalışacağız ama en baştan yine bir BÜYÜK GÜÇ kullanacağız.

İşin sonucu şuraya varır. Bir klima (12.ooo btu dan örnekleme ile) 20m2 bir alanı 20 derecede sabit tutabilmek için klima ağzından 30 32 derece arası sıcaklık üfler ve bu sadece bir KORUMA yani dengede tutma eylemidir, bu eylemin neticesi tüketim ise 220 250 watt dolaylarındadır. Yukarıda verdiğim örnekten hareketle ilerlersek eğer, bir klimanın ortamdaki dengeyi kurabilmek adına 3 saat boyunca tükettiği enerjiyi ortalama 3,5kw olarak düşünelim. Normalde saatte 1,5kw üzerinden 4,5kw demem gerekse de süre ilerledikçe frekans düşmesini hesaba kayıp ben yine de 3,5kw dedim. diğer yandan saatte 250watt ile 15 saat açık kalan klima ise 3.75kw tüketim sergiledi. Bunu 24 saat üzerinden hesaplarsak 250 watt dengeleme ile 250×24=6.000 yani günlük tüketim 6kw

Dikkat ederseniz aslınd abenim evimdeki testlerde tüketim 150kw olmasına rağmen buradaki ilkekl hesap ile aylık 180kw sonucuna ulaştık.
En ilkel hesapla dahi baksak kapat aç yöntemi ile günde 5KW, 24 saat mantığına göre günde 6KW tüketiyor ise bir klima neden kapatılır?

Klimayı kapatmanın enerji verimliliğine bir katkısı olmaması yanısıra kapatılan klimalarda çalışmaya başladıktan sonraki ilk 1 saat boyunca içeride bir konfor da bulamıyorsunuz. Bütün gün iş yerinde yorulmuş, eve gelirken de yorla donmuşsunuz, eve girince insanın sıcacık ortamla karşılaşması gibi var mı?

Klimalarınızı kapatmayın, ancak derecesini düşürebilrsiniz, bu şekilde yaparsanız benim hesaplarımdan çok daha iyi sonuçlar ortaya sergilersiniz. Mesela klimayı kapatmak yerine 18 19 a ayarlayıp gidin, bırakın klimanız ortamdaki dengeyi sağlasın, evinize gelince 22-24 ayarlayın bakın göreceksiniz siz üzerinizi değiştirene kadar klima ortamı istediğiniz sıcaklığa ulaştırabilecek.

Klima kullanmak kesinlikle bir mantık ve iyi bir izolasyon gerektirir, kullanmayı bilen için ısıtma da soğutma da mükemmel sonuç verir. Mümkünü var ise tabanınızı geniş halılar ile kapatın, imkan var ise tavanınızı dekoratif strafor ile kaplatın. Duvarlarınız bomboş olmasın, Geniş tablolar dahi çok iyi iş görüyor bilginiz olsun.

Doğru keşif, iyi montaj, kaliteli ürün üçlüsü ile klima ürününü ısıtmada kullanmanızda bir sakınca olmayacaktır. (Uygun coğrafi bölgeler için)

İlginizi Çekebilir : Samsung 55Q67A QLED TV

    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir