Kütle Sıcaklığı Nedir? Klima İçin Neden Önemlidir?
  1. Anasayfa
  2. Klima

Kütle Sıcaklığı Nedir? Klima İçin Neden Önemlidir?

2

Kütle Sıcaklığı Nedir? Klima İçin Neden Önemlidir? sorusunu kendimize sormak zorundayız çünkü klimayı büyük çoğunlukla yanlış kullanıyoruz. Gerek Yaz Temmuz sıcağında ve gerekse kış Ocak ayazında klima kapattığımız için KÜTLE SICAKLIĞI kavramına yenik düşüyoruz, o halde bir bakalım neymiş bu KÜTLE SICAKLIĞI ve ne işe yararmış?

Öncelikle KÜTLE kavramını büyük bir parça olarak ele aldığımızı ve bu büyük parçadan kastımızın Duvarlar, zeminleri tavanlar olduğunu izah edelim. Kütle ile Sıcaklık arasındaki ilişki için ise ”Isı – Kütle İlişkisi: Bir maddenin kütlesi arttıkça aynı sıcaklık değişimini sağlamak için daha fazla ısı vermek gerekir. Isıtılan maddenin kütlesi arttıkça verilen ısı da artmaktadır. Yani ısı ile maddenin kütlesi arasında doğru orantı vardır.” diyebiliyoruz.

Burada KÜTLE olarak klima ile ısıtma veya soğutma yapmaya çalıştığımız evlerimizin tavanı tabanı duvarlarını kabul ettiğimize göre, kütle ile sıcaklık arasındaki bağlantının teknik açıklamasını da yukarıda aktardığımıza göre bunun halk dilinde bize ne anlam ifade ettiğine bakalım.

Dışarıda hava sıcaklığı 5 derece ise, sizin evinizin duvarının dış yüzeyi de 5 derece demektir. Burada yine Termodinamik 2 numaralı yasayı hatırlayalım ve Kainatta ısı transferinin her zaman sıcaktan soğuğa doğru olduğunu belirtip bu 5 derecelik soğuk alana doğru evinizin içerisinden sıcaklık akışı olduğu bilgisini paylaşalım. Bu durumda en önemli konu ise duvarınızın iç yüzeyi ile klimanızdan çıkan sıcak havanın birbiri ile irtibat sağlamasını engellemektir. Çünkü sizin klimanız havayı ısıtmayı 10 dakikada başarsa da havadaki sıcaklık bu zemin tavan ve duvarlara aktığı için elektrik tüketip ısıttığınız sıcak hava KÜTLE dediğimiz duvarın sıcaklığında kaybolur.

Bunu bir tuğla görseli üzerinden değerlendirelim.

Kütle Sıcaklığı Nedir

Bu duvarın dış yüzeyi 5 derece ise, en dış ile irtibat halinde olan yüzey de 5 derece, , aradaki hava boşluğu sayesinde iletimin bariyerlenmesi ile ara boşlukta örneğin 7 derece, evin iç kısmında kapalı kalan kısım ise hiç sııtma olmayan koşullarda 10 derece diyelim. İşte bu tuğlanın kütle sıcaklığı kabaca 7 derece oluyor. İç ortamı ısıttıkça bu sıcaklık tuğlanın iç yüzeyine sirayet edip dışa doğu akış sergiler, iç yüzey 24, dış yüzey 5 ise yine o tuğlanın kütle sıcaklığı değişecek ve yine sıcaklık akışı 25 dereceden 5 dereceye şeklinde olacaktır.

Öneri:  Klima BTU Hesaplaması Nasıl Yapılır?

İşte bahsi geçen KÜTLE, bu örneğimizde bu börseldeki tuğlanın da olduğu sıvanmış duvardır. Tavandır, Tabandır. Kütle ne kadar geniş ise zaafiyet de o kadar yoğun olur.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir