Mini Led – Micro Led Teknolojisi Nedir?    Ne işe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Mini Led – Micro Led Teknolojisi Nedir? Ne işe Yarar?

2

Mini Led Teknolojisi Nedir? Ne işe Yarar? şeklinde biliyoruz ki internette binlerce yazı var ancak tüketici elektroniğini farklı bir bakış açısı ile ve hem tüketici gözünden hem de mesleğin içerisinden konuya yaklaşarak yorumlayan bizlerden hiç dinlemediniz :) Çok uzun yıllardır sizlere LED ve LED BAR ile ilgili yüzlerce içerik ürettik belki de binlerce yazı yazdık o nedenle LED dendiğinde artık bizim kitlemizin TV AYDINLATMA SİSTEMİ olarak algıladığını zaten biliyoruz. Hiç öyle kavram kargaşalarına yol açan derin detaylara girmeden size basit şekilde şunu yazayım. Televizyonun ön tarafındaki panelde bulunan görüntüyü görmeniz için ihtiyacınız olan ışığı sağlayan ledlerin arka tarafta sadece BAR şeklinde bulunduğunu hatırlayınız. Hatta şu görsel ile hep beraber hatırlayalım.

bbbb

Yukarıda gördüğünüz fotoğrafta her ikisi de 32” ve her ikisi de DLED olan iki ayrı televizyonun BLU bölümünü yani arka aydınlatma sistemini görüyorsunuz. Üstteki de led bar, alttaki de led bar ve her ikisi de temel olarak TV’yi aydınlatıyor ancak alttakinin aydınlatma başarısı ile üsttekinin aynı olması mümkün değil. Bu şimdi bizim bildiğimiz sıradan bir led bar aydınlatma sistemiydi. Bu sistemlerde sahneye göre ihtiyaç olan bölgelerde karartma işlemi yapılmaz çünkü sistem buna müsaade etmez işte o nedenle bu sistemin hemen arkasından FALD panel dediğiniz Full Array Local Dimming aydınlatma teknolojisi geldi. Edge ledler ile kıyaslandığında dönemi ile mukayese edildiğinde MÜKEMMEL olan bu teknoloji ise ilerleyen zaman ile birlikte artık o kadar da mükemmel olmadığını ortaya koydu ve teknolojiyi daha da geliştirmek için ledlerin çapını küçültüp sayılarını arttırıp karartma bölgelerinin de yükseltmeleri gerekti. İşte Mini LED teknolojisi de burada devreye girdi.

Tabi burada Micro LED ile Mini LED kavramlarını birbirine karıştırmamak gerektiğini de hatırlatalım. Micro LED, tıpkı OLED gibi kendi ışık kaynağına sahiptir bu nedenle çok daha keskin siyahlar, şaşırtıcı kontrast oranları ve inanılmaz geniş görüntüleme açıları gibi avantajlar sunar. Oled’in Plazmanın yerini aldığı gibi Micro Led de ilerleyen zamanda OLED teknolojisinin yerine adaydır. Micro Led ayrıca REC 2020‘de zirve yapmış aynı zamanda nits olarak da beklenenin çok üstüne çıkmıştır. Rakamsal kısımlar şimdilik teorik olduğu için daha kesinleşene kadar yazmak doğru olmaz diye düşünüyorum yoksa Dinamik kontrast oranı gibi bu iş milyonlar ile ifade edilen saçma boyutlara ulaşır ki temelinde bırakın milyonu 10.000 nits bile dehşet bir sonuçtur. Tabi Micro Led bu kadar iyi olsa da benim kadar yaşı ilerlemiş olanlar bizim CRT den TFT ye geçişimizin de sancılı bir süreç olduğunu iyi bilirler çünkü bazen her şey sadece teknolojiyi bulmakla bitmiyor, sahadaki dengeyi de korumak gerekiyor çünkü bunların tamamı ciddi yatırım maliyetleri neticede. Dolayısı ile Micro Led müthiş ama yatırım maliyeti de müthiş o nedenle şu an için bir QNED veya QN alabildiğimiz gibi Micro Led TV alamıyoruz. Önce yatırımcı kendisini kurtarmak isteyecek ki bu da biraz zaman alacaktır. Bu nedenle biz şimdilik TFT LCD teknolojisinden devam edelim. :)

Öneri:  SHARP SDP FOXCONN Satış ve Hisse Devri SDP Panelleri Kimin Ürettiği Sorunsalı

Yukarıda miniledi bıraktığımız yerden devame decek olursak eğer. O gördüğünüz görseldeki ledler nasıl ki önce çok seyrekti, sonra sıklaştı ise, şimdi çok çok daha sıklaştı ve miniled ile karartma bölgeleri arttırılarak sahnelerdeki gerçek yerel karartmaların çok daha sağlıklı yapılabilmesinin önü açılmış oldu. Ben bu çalışmanın fabrika ortamında yapılır halini ilk defa 2007 yılında görmüş çok heyecanlanmıştım. O zaman kendi ellerimle çektiğim (360P olsa da) videoları şu an bulamıyor olmanın üzüntüsünü sizlere anlatamam :(

Elbette her teknoloji bizlere sadece sonsuz güzellikler vaat etmiyor ve her zaman olduğu gibi içinizi karartmadan yazımı sonlandırmayacağım. :D Eski led tv lerde ledler arıza yaptığında tamirciye götürüp led barları değiştiriyordunuz ya hani? Şimdi sizlere sormak isterim, FALD panel veya Mini Led panel teknolojisinde ledlerin ikisi arıza yaptı, ne yapmayı düşünüyorsunuz? Televizyoncu Rıza abiye verip çözüm mü bekleyeceksiniz? :D

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (2)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir