ÖLÜ PİXEL Değişim Gerekçesidir Dilekçe Örneği
  1. Anasayfa
  2. Televizyon

ÖLÜ PİXEL Değişim Gerekçesidir Dilekçe Örneği

1

ÖLÜ PIXEL Değişim Gerekçesidir Dilekçe Örneği yazımızda sizlerden sıklıkla duyduğumuz, yeni satın aldığınız televizyonda ölü pixel çıkması neticesi değişim veya iade taleplerinizin firmalar tarafından kabul edilmemesi üzerine yaşadığınız mağduriyete karşı ne yapabileceğinizi anlatmaya çalışacağım.

”Ölü pixel nedir?” diye size uzun uzun bilimsel makaleler yayınlamaya gerek görmüyorum ama yine de kısaca üzerinden geçmek gerekirse, her bir televizyonda çözünürlük değerine göre değişen (Mesela FHD tv nin çözünürlüğü 1920×1080 olduğuna göre 1920 ile 1080 değerlerini çarptığınızda karşınıza çıkacak olan rakam 2.073.600 olacaktır.
Bu değer UHD televizyonlarda 3840×2160=8.294.400
4K televizyonlarda 4096×2160=8.847.360
8K televizyonlarda 7680×4320=33.177.600
Adet Pixel anlamına gelir.

Çözünürlük ile PPI oranları da değişir, PPI= Pixel Per İnch yani inch başına düşen pixel sayısını belirler ki bu değer Pixel Per Centimeter olarak da değerlendirilebilir yani santimetrekareye düşen pixel sayısı. Bu açıklamayı yapma sebebim ise çözünürlük değeri ile pixellerin görünürlük oranlarının da eşdeğer olmasıdır. Mesela 55” bir panelde FHD çözünürlük kullanılırsa pixel boyutları daha büyük olacağından, ölü veya canlı pixeller de daha belirgin olur o nedenle UHD sınıfına geçildiğinden beri aslında ölü pixeller halen var olmasına rağmen şikayet oranları çok düştü çünkü sayı artınca çapı küçülen pixellerin ölü veya canlı durumları fazla dikkat çekmiyor ve bu da şikayetin azalmasına neden oluyor. yine 55” bir ekranda 8K çözünürlük demek bahsi geçen sorunun neredeyse belirgin olmaması anlamına gelir ancak elbette ki görmek isteyen görür.

Tüm bu bilgilerden hareket ve FHD üründen örnek ile ortalama 2 milyon pixelin ve tabi sub pixel yani alt pixellerin ÖLÜ olma durumlarında tüketiciler ile üretici ve/veya satıcıların uyuşmama durumu genelde firmaların tüketicilere ”Kriter dahilinde” şeklinde paylaştığı bilgi ve bu bahsi geçen kriterin ise ”Şu kadar alanda şu kadar adet olursa ayıplı olur, bir tane ölü pixel ayıplı mal olduğu anlamına gelmez” ifadesine dayandırılan bir firma kuralı olduğu görülmektedir.

Unutulmamalıdır ki hiçbir firmanın kendi uydurduğu kural, Devletin emrettiği Kanun ve Yönetmeliklerden üstün değildir. Dolayısı ile burada devreye emsal kararlar girer ve bizim için önemli olan aşağıdaki şu detayları önem teşkil eder.

Öneri:  TOSHIBA 65XA9D63DT OLED 120hz Fiyat Yorum İnceleme Panel Teknik Özellikler

T.C. Ankara 7. Tüketici Mahkemesi’nin 2012/1055 Esas – 2012/329 Karar numarası ile vermiş olduğu hükümde Ölü Pixel bulunan Samsung marka televizyonu ”Ayıplı Mal” olarak kabul etmiştir. Samsung şirketinin davayı Yargıtaya taşıması nedeniyle dosya yeniden görülmüş ve nihai olarak biz tüketicileri ilgilendiren en önemli emsal karar ortaya çıkmıştır.

Yargıtay Ankara 13. Hukuk Dairesi 2013/1750 Sayılı kararda belirtildiği üzere ”Bir televizyonda 1 Adet dahi ölü pixel varsa ürün ayıplı maldır” Dolasyısı ile firmaların kendi uydurdukları ve garanti belgeleri ile kullanım kılavuzlarına yazdıkları ”Şu kadar alanda bu kadar adet” tarzı hiçbir yazının da hükmü yoktur.

Yukarıda paylaşılan tüm bilgiler doğrultusunda, satın aldıkları televizyonlarda ölü pixel, canlı pixel gibi sorunlar tespit eden tüketicilerin kendilerine dayatılan ”Şu kadar alanda bu kadar olmak zorunda” kurallarını kabul etmemeleri gerektiğini belirtmek gerekir.

Peki başınıza bu durum geldi ve firma da yukarıd abelirttiğimiz tavrı takındı, Siz ne yapmalısınız?

Cevap gayet basit. Firma ile ve servis ile gereksiz polemiğe girmeyin. Öncelikle yazılı kanaldan talebinizi dile getirin ve mutlaka yazılı kanaldan cevabınızı alın. Bu cevap, yetkili servisin size vereceği bir servis formu da olur, firmanın müşteri hizmetleri ile yapmış olduğunuz yazışma da olur, WP hatlarından yaptığınız yazışmalar da olur. Önemli olan sizin değişim veya iade talebinizi ilettiğiniz ve karşı tarafın bunu reddettiği bilgisinin Heyet ispatı için geçerli bir belge olsun. Bu yazışmayı yapıp elinize delil nitelikli belgeyi almanızın ardından bir dilekçe yazın, Dilekçenizin içeriği için aşağıya kısa bir metin yazıyorum, Siz kendinizce gerekli düzeltmeleri yapar, boş alanları doldurursunuz.

ÖLÜ PİXEL DEĞİŞİM DİLEKÇE ÖRNEĞİ

……………………….TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞINA

………tarihinde ……… satış kanalından …… fatura bilgileri ile doğruladığım …. marka….. model televizyon satın aldım. Televizyonumun ……. ve…… alanlarında …. adet ölü/canlı pixel tespit etmiş olmama ve firmanın yetkili servisinin de bu durumu teyit/tespit etmiş olmasına rağmen bu durumun kriter dahilinde olduğunu ve değişim sebebi olmadığını, bu durumu kullanım kılavuzunda belirttiklerini idda etmekteler. Yaptığım araştırmalar neticesi Ankara 7. Tüketici Mahkemesinin 2012/1055 esas ve 2012/329 kararının Yargıtay Ankara 13. Hukuk dairesi tarafından 2013/1750 sayılı karar ile onandığını ve kararın emsal niteliğinde olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Yaşadığım sorunu 1 numaralı delil olan görseller ve 2 numaralı delil olan servis formu ile ispatlayabilir durumda olmama rağmen gerekiyorsa Saygıdeğer Heyet üyelerinin takdirinde yerinde tespit için bilirkişi de atanarak ürün üzerinde durum tespiti yapılabilir. Açıklanan gerekçeler ve sunulan deliller doğrultusunda 6502 Sayılı TKHK Madde 8 de tanımı yapıldığı üzere AYIPLI olan televizyonumun, Yine aynı Kanun’un 11 inci maddesinde sunulan Seçimlik Hakları çerçevesinde Yargıtay Ankara 13. Hukuk dairesinin 2013/1750 Sayılı Kararının emsal teşkil ettirilerek Malın Ayıpsız Misli ile Değişimi talebimin kabulünü arz ederim.

Eğer müracaatınızı Edevlet üzerinden yapıyorsanız, 1 Numaralı delil olarak çektiğiniz fotoğrafları PDF formatına çevirin, Fatura görseli ile birlikte (Tüm içerikleriniz PDF olmalı) Edevlet üzerinden müracaatınızı gerçekleştirin.

Öneri:  Samsung 55QN90C Panel Teknik Özellikleri

Eğer müracaatınızı direkt olarak elden teslim edecekseniz 1 numaralı delil olarak çektiğiniz görselleri bir CD ye yazdırabilir veya dosya görüşmesi bittikten sonra iade almak üzere bir USB bellek üzerinde tüm delillerinizi sunabilirsiniz.

Dosyanın ele alınması ve görüşülüp karara bağlanması, bilirkişi atanıp atanmayacağına göre değişmekle birlikte 3-6 ay arası sürecektir. Bu süre içerisinde televizyonunuzu çekinmeden kullanmaya devam edin (Kullanın fakat ürüne hiçbir şekilde fiziksel hasar gelmemeli) Yasal olarak ürünü kullanmanızda bir sakınca veya yasak yoktur. Neticede siz 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında 8 inci maddede tanımı yapılmış olan bir AYIPLI MAL olduğunu ispat etmiş, firmaya talebinizi iletmiş ve ret cevabı almışsınız bu noktadan sonrası firmanın kararıdır.

Önemli bir uyarıda bulunmak isterim ki günümüz enflasyonist ortamında PARA İADESİ istemek kesinlikle çok yanlış bir tercih olur çünkü aylar sonra karar bağlanacak olan dosyanızda size iade edilecek para ile aynı televizyonu bir daha satın almanız mümkün olmaz o nedenle mutlaka MALIN AYIPSIZ MİSLİ ile DEĞİŞİMİ talep etmenizi tavsiye ederim.

Edevlet üzerinden nasıl müracaat edilir bilmeyenler için şu videoda her şeyi adım adım anlattım. Girizgahı dinlemek istemeyenler için 7 inci dakikadan sonrasını izlemelerini öneririm.

Aklınıza takılanlar olursa SORU SOR bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Yoğunluk nedeniyle cevaplarımız gecikebilir ancak mutlaka cevaplarız.

    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (1)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir