Oxide a-Si LTPS Panellerin Özellikleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Oxide a-Si LTPS Panellerin Özellikleri Nelerdir?

3

Oxide a-Si LTPS Panel (Oksit Panel) her ne olursa olsun bu teknolojileri de tanımamız ve bilmemiz gerekiyor. Görüntüleme teknolojileri 4K dan sonra 8K – 16K diye ilerlerken en son duyurduğumuz ONVO OV110500 modelde de göreceğiniz üzere artık 110” ve 98” 86” gibi ebatlarda panellere sahip ürünler de artmaktadır. Bu büyük ekran talep ve rağbet durumu ise geçmiş yıllarda ve günümüzde sektörün lideri konumunda olan a-Si yani Amorf Silikon (Amorphous Silicon) tabanlı paneller yerine panel üreticilerini daha etkin çözümler aramaya itmiştir ve temel olarak yeni nesil yüksek performanslı ekranları mümkün kılmak için Oxide panel bu noktada devreye girmiştir. Oxide panelin en önemli özelliklerine bakacak olursak daha yüksek çözünürlük, daha yüksek yenileme hızları, daha ince çerçeveler elde etmek için gelişmiş devre entegrasyonu ve panel açıklık oranını iyileştirerek büyük boyutlu üretime olanak sağlaması nedeniyle panel üreticileri için bir cazibe noktası halini almaya başlamıştır.

Tabi mevzu sadece Oxide Panel etrafında dönmüyor, Yılların a-Si ve LTPS tabanlı üretimlerini de burada devreye almak gerekiyor.

o1

Aslına bakarsak Amorphous Silicon Cell kavramını bizim jenerasyonun (50 yaş) ilk hesap makinelerinden örnekleme ile de hatırlatabiliriz. normalde kristal olmayan hücredir bu. Gelişen teknolojiye TFT nin sunduğu avantajlar ve Thin Film Transistör ile Likit Kristal hücrelerin kontrol edilebilmesi ortaya TFT LCD kavramını çıkardı. O nedenle Amorf Silikon ile TFT den bahsederken hep a-Si TFT olarak anıldı. a-Si TFT nin tercihindeki en önemli etkenlere bakarsak üretim sürecindeki basitlik, iyi ekonomi ve daha büyük boyutlara ölçeklenebilirlik diyebiliriz bu nedenle ekranların büyük çoğunluğu a-Si paneller kullanılarak yapıldı. Elde taşınan mobil cihazların piyasaya sürülmesi ve yaygınlaşması nedeniyle daha parlak ve/veya daha yüksek çözünürlüklü ekranlara yönelik talepler arttıkça, düşük sıcaklıklı polisilikon (LTPS) gibi alternatif arka panel teknolojileri daha yaygın hale geldi. LTPS, a-Si’ye benzer, ancak daha yüksek işleme sıcaklıkları ve daha karmaşık bir üretim süreci gerektirir. Ayrıca Açıkça belirtmek gerekirse LTPS teknik olarak a-Si’den üstün bir teknoloji olsa da, daha yüksek sıcaklıklar ve daha karmaşık üretim süreci, LTPS’yi a-Si’den çok daha pahalı hale getirmektedir. Tüm bunlara ilaveten daha iyi panel ekonomisi sağlamak için LTPS daha büyük boyutlara kolayca ölçeklenmez.

Öneri:  AISI 430 Nedir? Kurutma Makinesi Tamburu Çelik mi Alüminyum mu?

Burada hemen VA panel ve IPS panel kavramlarını bir hatırlayalım ve VA nın kendi avantajları varken eksileri, IPS in kendi avantajları varken eksileri olduğu gerçeğinden hareketle iki teknolojinin sahibi olan Samsung ve LG markaları bu teknolojilerini birleştirip nasıl ki ortaya VA ve IPS dezavantajlarını minimalize edecek QNED teknolojisini ortaya koydular ise temelde a-Si teknolojisi ile LTPS yi de birleştirmek düşünülebilirdi. İdeal arka panel teknolojisi demek, basitliği, ekonomikliği ve a-Si’nin daha büyük panel boyutlarına ölçeklenebilirliğini LTPS’nin yüksek performansıyla birleştirmek demek olabilir miydi? İşte Okside panel teknolojisi de tam olarak burada devreye girmektedir.

Çok derin teknolojiyle kafanızı bulandırmak istemiyorsanız şunu aklınızda tutun yeterli, Bizler sizlere, satın alacağınız televizyonlardaki panel bilgilerini verirken eğer Okside panel diyorsak bilin ki bu iyi bir şey :) ”a-Si ise kötü” olarak algılanmasın sadece gelişen teknolojiye yakın olanın Okside panel olduğunu vurgulamak istiyoruz.

Oksit TFT’nin hareketliliği LTPS kadar yüksek olmasa da, a-Si teknolojisinden çok daha iyi ve OLED ekranları ve 8K 120Hz + LCD TV’leri çalıştırabiliyor. Ek olarak, bir oksit TFT’nin düşük kapalı akımı, statik görüntüler üzerinde titreme etkisi olmaksızın düşük yenileme frekansını mümkün kılabilir. LTPS gibi, oksit TFT panelleri a-Si arka panellere göre daha iyi elektriksel özelliklere sahipken, oksit TFT panelleri makul maliyetlerle ölçeklenebilir ve böylece üst düzey, büyük boyutlu LCD ve OLED TV’lere olanak tanır. A-Si ve LTPS özelliklerinin bu “tam doğru” uzlaşması, oksit TFT’nin dünya çapındaki panel üreticilerinden çok fazla ilgi görmesini sağlıyor. LTPS ile ulaşılamayan boyutlarda ve maliyetlerde a-Si’den çok daha üstün ekranlar üretme yeteneği sunan Oxide panel sanki geleceği şu an için elinde tutuyor gibi görünüyor.

Oxide (Oksit) panel ile ilgili konu çok daha derin detaylara inse de (Mesela Okside panellerin ES ve BCE Process olarak iki ayrı işlem üzerinden ilerlemesi vs konuları) biz bu kadar da derinine inmeyeceğiz bu işin.

Öneri:  50'' IPS Panel Televizyon Neden Bulunmuyor?

Sadece bizler sizlere televizyonlar ile ilgili teknik bilgi verirken aklınıza takılıp da (Oksit panel neymiş ki?” diye merak edecek olursanız ana hatları üzerinden sizleri bilgilendirmek adına bu yazıları yazdığımı hatırlatmak isterim.

Yazımda ele almadığım ancak sizlerin merak ettiği detaylar var ise lütfen SORU SOR bölümümüze yazın, en kısa zamanda seve seve cevaplarım.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (3)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir