Quantumdot Panel Nedir?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Quantumdot Panel Nedir?

1

Quantumdot Panel Nedir? sorusuna cevap olarak sakın zannetmeyin ki sizlere Quantum fiziğinden derin detaylar aktarıp kafanızı şişireceğim. Öyle bir şey yok çünkü zaten öyle derin bilgilerim yok. Sadece bütün internet sitelerindeki alışılagelmiş kopyala değiştir yapıştır bilgilerinin dışında uzmanlık alanı televizyon olan bizler gözünden konu nedir bunu sizlere anlatabilmek istedik. Mümkün olduğunca basit cümleler ile ve zaten yıllardır anlattığımız üzere biliyor olduğunuz TFT-LCD dünyasından basit örnekler ile sizlere Quantumdat Panel Nedir? sorusu için cevap üretmiş olmayı hedefliyoruz. Bizler sizlere bu yazımızda ”Aman efendim Quantumdot panel şöyle kral böyle muhteşem” demeyeceğiz. Bu yazımızda GERÇEK ne ise onu bulacaksınız :)

Öncelikle belirtmek gerekir ki teknik olarak bu da bir nevi satış stratejisidir ve kesinlikle bilinmelidir ki TFT LCD dünyasının iyi bilinen yan etkileri ve negatif yönlerini ortadan kaldırmak anlamında zerre kadar da katkısı yoktur :) Hatta Quantumdot panel şöyle dursun, Quantumdot ile Nanocell teknolojisini birleştirip üstüne bir de Miniled eklemiş oldukları bir LG televizyon ile ilgili daha 10 dakika önce yaptığım bir tüketici görüşmesinde isyan dolu haykırışlarını sizlerin de duymasını isterdim çünkü ne kadar ileri muhteşem hiper süper teknoloji olsa da halen bulutlanma ve ışık sızması sorunlarının önüne kesinlikle geçilemiyor bugünün teknolojisi ile dahi.

Quantumdot panel dendiğinde itiraf ediyorum ki ben de ÖZEL YENİ BİR PANEL olarak konuyu değerlendirmiştim ancak ilerleyen zaman içerisinde hele ki bundan yaklaşık 3 sene evvel ilk Quantumdot paneli söküp panel yapısını incelediğimde ”Quantumdat panel nerede?” diye sordum çünkü o panel bizim zaten yıllardır var olduğunu bildiğimiz paneldi. İlk olarak o zaman anladım ki özel olan PANEL değildi, sadece yeni bir katman eklenmişti.

Öneri:  GFK Nedir (Growth From Knowledge)?

Şimdi çok az da olsa biraz teknik detay verelim. Bildiğiniz üzere TFT-LCD teknolojisinde BLU dediğimiz arka aydınlatma havuzu ile CELL dediğimiz en öndeki panel denen katman arasında difüzör katmanlar bulunur. Üreticiden üreticiye bu katmanların sayısı ve tipleri değişse de genel anlamda en eski üretimlerde 6 olan bu katman sayısı günümüz ucuz üretimlerinde 2-3 gibi sayılara düşmekle birlikte ucuzun da ucuzu üreticiler artık bu katmanları dahi kullanmaya gerek görmeden sadece homojen tabaka üstüne paneli yerleştirip işi geçiştirdiler. Hatta bunu ispat eder nitelikte ve üreticiler ile resmen dalga geçtiğimiz şu videonun 2 inci dakikasında bakın artık sadece homojen tabaka ile nasıl da tv üretip satmışlar.

Netice olarak ister quantumdot, ister nanocel isterseniz bu ikisini birleştirip QNED veya QN diye bu tv leri satsınlar yine de TFT LCD dünyasında bulutlanma ve ışık sızmasına çözüm yok bilginiz olsun.

Konumuz quantumdot panel olduğu için toparlıyorum. Peki madem ki panel anlamında özel birşey yok, o halde nedir bu quantumdot panel dersek en anlaşılır dil ile açıklaması şu. Bir renki değişik ışık ortamlarında daha değişik tonlarda görürürüz bunu artık hepimiz biliyoruz. Yani Yeşil aslında hep aynı yeşil ancak günün değişik saatlerinde veya havanın bulutlu/güneşli vs olmasına göre değişecek şekilde biz bu yeşili daha değişik tonlarda görüyoruz bu da elbette ki renk algoritmamızın genmişlemesine neden oluyor. İşte quantumdot panel üretimlerde normal tvlerin panellerinde olmayan bu quantum parçacıklarıın bulunduğu katman sayesinde renk gamını ve parlaklık düzeyini arttırmış oluyorlar. unun adına dostlar QDEF denir, açılımı ise Quantum dot enhancement film şeklindedir yani Kauntum Nokta Geliştirme filmi. İşte bu katman sayesinde ışığın çok daha etkili verimli ve farklı kullanılması neticesi normal bir panelde alabildiğiniz algortima veriminin çok daha yükseğini alıyorsunuz.

Öneri:  Powerful VP-116 3500W Tekli Akım Koruma Prizi

Beni uzun süredir takip edenler, yıllar evvel eleştiriliyor olmama rağmen panellerin teknik özelliklerinde ısrarla NTSC SRGB ADOBE RGB DCI-P3 gibi değerleri oransal olarak paylaşmaya başlamıştım. Ben bu verileri paylaşırken ”Adem Helvacı, insanlar televizyon satın alacak bu rakamlar kimin ne işine yarayacak?” diyorlardı ancak bu rakamların ÇOK işe yaradığını ve yarayacağını ben gayet iyi biliyordum o nedenle paylaşmaya devam ettim. Bugün ise geldiğimiz noktada artık Quantumdot ve Nanocell hatta Miniled Qned ürünlerde paylaşılan bilgiler ”Bu teknoloji ekranın renk gamını sRGB renk alanının % 125‘ini veya optimum HDR için çok önemli olan DCI-P3’ün % 95‘ini kapsayacak şekilde artırabilir” şeklinde paylaşılıyor yani aslında temel panel bilgilerinde paylaştığım sRGB veya DCI-P3 gibi değerler aslında son kullanıcıyı birinci dereceden ilgilendiriyormuş.

Dolayısı ile bu Quantumdot teknolojisi aslında bir panel üreticisinin bir panel olarak ürettiği özel bir teknoloji değil aksine TN VA IPS her türlü panel teknolojisinde kullanılabilir bir katmanmış. O nedenle bugün Vestel televizyonlarda bile BOE Display ile üretim yapıp da Quantum Renk Paleti ismi ile satış yapabiliyorlar :)

Netice olarak kıymetli dostlar. QLED QUANTUMLED QUANTUM PANEL olarak geçen teknolojinin artık ne olduğunu biliyorsunuz :)

    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir