TFT LCD Televizyonlarda Bulutlanma Sorunu
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

TFT LCD Televizyonlarda Bulutlanma Sorunu

3

TFT LCD Televizyonlarda Bulutlanma Sorunu genellikle ışık sızması sorunu ile çok karıştırılır ancak ufak bazı temel fark ve detaylar dışında birbirleri ile ilişkili iki ayrı sorundur bulutlanma ve ışık sızması. Bu yazımda sizlere bulutlanma nedir ve neden olur. Işık sızması nedir ve neden olur diye terminolojik boğucu detaylar vermek yerine ”Nedir? nedendir? Çözümü var mı? Eskiden bu kadar yoktu şimdi neden bu derece yoğun?” gibi kafanıza takılan sorulara yanıt sunmaya çalışacağım.
Bildiğiniz üzere 1979 yılından beri (İstemeyerek, baba zoru ile) TV sektörünün içerisinde olan ve bir şekilde bu iş meslek olarak kodlarıma yazıldığı için ömrü böyle devam etmiş, TV sektörünün üretim, satış, onarım bölümlerinin tamamında görev almış ve daha sonra kendi isteği ile yıllar süren araştırmalar yapıp neden/sonuç ilişkileri üzerinden ilerleyip üreticilerin bilinmesini istemediği detayları tüketicilere sunmaya başlamış birisiyim. Sadece gazete küpürlerinden bilgi kırıntılarını alıp başkasına pazarlamaya kalkmak yerine sorunun kaynağını ispat edebilmek adına ürünleri parçalayıp görüntüleyip sizlere bu şekilde detayları anlatmayı seviyorum. İşte bu yazımızda da kendi arşivimden görseller ve hem genel kabul gören hem de benim tespit ettiğim bilgiler ışığında ilerleyeceğiz.

BULUTLANMA NEDİR?

Adı üstünde, televizyon ekranının siyah ve aslında siyah dense de daha ağırlıklı olarak koyu füme sahnelerde aşırı derecede belirgin olan ve gece modunda/karanlık sahneli filmlerde izleme keyfini ortadan kaldıran görsel bozukluktur. Özellikle ADS IPS yapı tipindeki panellerde zaten siyah başarısının düşük olması nedeni ile karanlık sahneli dizi veya filmlerde insanı film izlediğine izleyeceğine kahredecek düzeyde can sıkıcıdır. (Game Of Thrones finalini LG IPS TV’de izlemek hayatımın pişmanlığıdır mesela) Buna örnek birkaç görsel ekleyecek olursak;

Öneri:  Bardaklarda Gökkuşağı Rengi Neden Olur?
bulut1
bulut3

IŞIK SIZMASI NEDİR?

Işık sızmasını iki ayrı kulvarda değerlendirmek gerekir. Bunların birisi TFT LCD teknolojisinin handikabı ve önlenemez sorunu olan likit kristallerin kapalı konumda olmasına rağmen her bir kristalin arasından sızan ışığın ekranın tamamında oluşturduğu ışıma etkisi ve diğeri de aslında daha önce SEHİM NEDİR? videosunda açıkladığım gibi, TV BLU denen arka aydınlatma havuzunda SÜREKLİ olan ışığın önüne o ışığı kontrol altında tutup sahneye göre hareket etmesi gereken cell yani hücrenin (Panel) çerçeve kenarlarında oluşan sehim veya sehimler nedeniyle kontrol altında tutulması gereken ışığın kontrolsüz noktadan dışa sızması konusudur.

isik
p1

BULUTLANMA NASIL OLUŞUR?

Yukarıdaki paragrafta belirttiğim gibi TFT LCD televizyonların çalışması için gerekli olan ışığık kaynağının üstüne panel gelir demiştik, işte o panel ile ışık arasında bazı katmanlar var ve bu katmanlara polarizer katmanlar denir (Difüzör katman) o katmanlar birbirine yapıştırılmış veya herhangi bir montaj elemanı ile sabitlenmiş değildir, hafif sıkıştırılmış şekilde dik ve serbest salınım şeklinde dururlar. Tüketiciler elbette ki bunu bilmiyor olsalar da aslında bu televizyonlar fabrikalardan her seferinde böyle bulutlanma veya ışık sızması sorunları ile çıkmıyor ancak taşıma koşulları ne yazık ki bu sorunun oluşmasında çok ciddi bir etkendir. Serbest salınım halinde dikey şekilde duran bu katmanların kalınlıkları da genel olarak 0.1 0.2mm kesit gibi ince olmaları nedeniyle (A4 kağıdından hallice) her ne kadar mühendislikleri düşünülüp bükülmeyi önleyecek şekilde taşıyıcı (Tutucu) kuleler ile desteklenseler de, lojistik esnasındaki aşırı darbe veya sarsıntılarda bu katmanlar yerinden oynamaktadır. İşte fabrikadan neredeyse %98 homojen siyah olarak çıkan tv bu sarsıntı darbe vb gibi etkenler ile son kullanıcının evine ulaştığında %65 homojen gibi sonuçlar ortaya çıkarabiliyor.

p2
p3

IŞIK SIZMASI NASIL OLUŞUR?

Aslına bakarsanız ışık sızması yukarıdaki oluşumdan çok farklı değil, sadece bu artık çok çok daha ağır bir darbe veya fiziki etki nedeniyle TV çerçevesinin (Front Bezel) yerinden oynaması ve hatta çıkması, bazı durumlarda ise Frameless denen çerçevesiz TV’lerde aslında orijinalinde yapışkan olan panelin ilginç bir şekilde yapışma noktasındaki ayrılma veya daha da ilginci panel sabit olmasına rağmen BLU havuzu ile kasa arasındaki çerçevenin esnemesi ayrılması gibi durumlar neticesi ortaya çıkar.

Öneri:  DETAILING NEDİR? UCUZ ÜRÜNLERLE NASIL KANDIRILIYORUZ?

PANEL TOZLANMASI İLE BULUTLANMA ETKİSİ ve BAĞLANTISI NEDİR?

Burada ince bir detay var çünkü aşağıda size sunacağım görsellerde göreceğiniz üzere dışarıdan ilk bakıldığında bulutlanma olarak görülen bu olumsuz etki aslında panel tozlanmasıdır. Panel tozlanması bu konu başlığının çok dışına bir olgu olsa da sonuca etkisi AYNI gibi algılanacağından dolayı vurgulamak istedim.
İlk bakışta bulutlanma zannedilen şu görüsele bakalım;

toz1

Sonra aynı açı ile sökülen tv nin aynı bölgesine bakalım.

toz2

Aynı şekilde üst bölgeye de bakalım. Bu esnada polarizer katmanların esnek ve oynaklığına da dikkatinzi çekmek isterim

toz3
BULUTLANMA VE IŞIK SIZMASININ ÇÖZÜMÜ VAR MI?

Bulutlanma özelinde geçmiş yıllarda bu sorunlara ve çözümlerine dair çok örneklere şahit olduk. Kesinlikle evde denemeyin mantığı ile, iade edilmesi kesinleşmiş olan bir SONY televizyonda tüketiciye bu teknik bilgiler ışığında tv yi olduğu yerden iki kişi karşılıklı şekilde dikkatlice alıp yüzüstü tutup tekrar yerine oturtmasını söyledim, İade edilecek olan SONY tv bugün halen sorunsuz şekilde tüketici evinde çalışıyor :)
Bu basit katman kaymaları sizlere görsel performans olarak ciddi sorun teşkil ediyor farkındayım ancak kendi kendine düzelme olasılığı kesinlikle yok.
Işık sızması ise tüketicinin hiçbir şekilde müdahale etmemesi gereken ciddi bir sıkıntıdır çünkü bahsi geçen aralık ya fabrikasyon ortamda olması şekilde oturmamaış veya nakliye aşamasında darbe veya basınç ile yerinden çıkmış unsurları ifade eder ve tüketici tarafından yerine oturtulmakistendiğinde %90 panel kırılması ile karşı karşıya kalınabilecek durumdur. Acil ve öncelikli olarak ürünün (Eğer montajda görülmüş durum ise) iade veya değişimi talep edilmelidir.

    İlginizi Çekebilir

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (3)

    1. İnsanları o kadar iyi aydınlatıyorsunuzki adem abi müthişsiniz Allah razı olsun sizden

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir