AMVA3 Panel Nedir? VA MVA AMVA Özellikleri Nelerdir?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

AMVA3 Panel Nedir? VA MVA AMVA Özellikleri Nelerdir?

3

AMVA3 Panel Özellikleri VA MVA AMVA Nedir başlığı biraz uzun gibi olsa da aslında size anlatmak istediğim AMVA teknolojisiydi fakat size AMVA yı anlatabilmem için önce VA ve dolayısı ile MVA yı anlatmam gerekir ki konu daha net şekilde anlaşılabilsin :)

Kabul ediyorum TFT LCD yani Thin Film Transistor Liquid Crystal Display dünyası oldukça karışık. Dışarından baktığınızda bu teknoloji ve paneller konusunda uzman olduğumu düşündüğünüzü biliyor olsam da bulduğum her fırsatta uzman olmadığımı ancak mesleki ana branşımın elektronik, ana dalımın televizyon olması nedeniyle çok uzun yıllardır panel dünyasının içerisindeyim ve sadece içerisinde olmakla kalmayıp derin detaylarını araştırmış, uzun yıllar panel onarım teknolojileri üzerine kafa yormuş birisiyim. Uzman değilim, sadece sizlerden biraz daha fazlasını biliyorum o kadar.

Halen bu teknolojiyi araştırıp her gün yeni şeyler ÖĞRENMEYE devam ediyorum. Açık şekilde ifade edeyim ki ülkemizde TFT LCD konusunda uzman hiç kimsenin olmadığını Devlet Eli ile de öğrenmiş bulunmaktayım çünkü kendi imkanlarım ile Akademik Eğitim alma girşimlerimde ODTÜ İTÜ MEB dahil başvurduğum her yerden bu konuda eğitim alabilecek bir alan olmadığı bilgisini üzülerek öğrenmeme rağmen yılmadım, Bir çözüm bulabilirler diye umut edip Cimer’e durumu bildirdim, kendileri eğitim alma çabalarımı takdirle karşıladıklarını ancak Ülkemizde buna uygun bir altyapı olmadığını belirtince işi kendim çözmeye karar verdim. Bu konuda dışa bağımlı olduğumuz ve sizlere ‘Ben biliyorum” diye anlatanların tamamının bilgi kaynağının da yabancı siteler olduğu gerçeğini kabullenmenizi tavsiye ederim.

Beni bir tık farklı kılan ise, yabancı site içeriklerini okuyup, Google translate ile kopyala yapıştır yerli içerik üretmenin bana göre bir iş olmamasıdır. Ben panelleri sökerek, parçalayarak ve elektronik+panel teknolojileri bilgilerim ile harmanlayarak ve bu bilgilerimi sizlere ispatları ile paylaşarak içerik üretmeyi tercih ediyorum. İşin kısacası şu, panel dünyasını sizlerle birlikte öğreniyoruz. :)

Öneri:  TV Panel Test Uygulaması. Bulutlanma ve Ölü Pixel Kontrolü Nasıl Yapılır?

Şimdi gelelim şu VA IPS AMVA ADS TN vs vs gibi başımızın derdi olan kısaltmalara. Kısa yoldan işin özü şu. Bu likit kristallerin dizilim şekilleri her seferinde panellerin farklı tepkiler vermesine yol açar. En ilkel yol ile anlatacak olursam eğer, kristalleri dikey hizalarsanız X iyi olur Y kötü olur. Kristalleri yatay hizalarsanız X kötü olur Y iyi olur gibi en anlaşılır şekilde örnek vererek başlayalım.

Biz tüketiciler ise hem X hem de Y iyi olsun istediğimiz için mühendisler uzun yıllardır kafa patlatıp her türlü varyasyonu deniyorlar ancak bu konu elbette ki yukarıda anlattığım gibi 10 tane 5×10 kalas’ı dizmek gibi bir şey değil. Burada çözünürlük değerine göre milyonlarca ücreden bahsediyoruz. Dolayısı ile ne olduğunu anlayabilmeniz adına basitleştirmeye çalışmam, konunun basit olduğu izlenimi uyandırmasın sizlerde.

Şu LCD nedir ona bir bakalım kendi çektiğim fotoğraflardan. Hatta bir saniye, sizin için kısacık bir video ekleyeyim.

AMVA3 Panel ve Diğer Panellere Dair Videomuz

Şu videoda gördüğünüz tüm detaylar size sadece bazı örnekleri somut sunabilmek adına paylaşılmıştır. Video içeriğinde gördüğünüz likit kristal dizilimlerin her birisi bir anlam taşımakla birlikte yapı tipi dediğimiz üretim teknolojisinin de size ışığın geçirgenlik oranı, renklerin doğru kodlanması, izleme açısının genişliği, kontrast oranının iyiliği gibi sonuçlar sunduğunu unutmamanız gerekir.

İşte orada gördüğünüz VA aslında Vertical Alignment yani dikey hizalama anlamı taşıyor. MVA ise VA panellerin dar görüş açısını iyileştirmek adına çok alanlı dikey hizalama için Multi VA ve daha sonra AMVA olarak da Advanced Multi Vertical Alignment olarak bugünün koşullarında halen 1 2 3 ve 5 şeklinde ilerlemektedir. Ülkemizde gördüğümüz AMVA paneller hep AMVA3 dür. Bugüne kadar AMVA5 panel hiçbir üretimde ben görmedim. VA paneller IPS paneller kadar geniş görüş açısı sunamadığından dolayı VA panel mühendisliği süreki olarak daha geniş görüş açısı için çalışmalar yapmaya devam etmektedir. 1999 yılından bulduğum, iki Japon mühendisin çalışma bilgilerine göre Bu hizalama şekli 1996 da hayata geçmiş ve 1998 den günümüze sürekli geliştirme çalışmaları devam etmiştir. Fujitsu bu mühendisliğin babasıdır.

Öneri:  Extech TH10 Datalogger Nasıl Kullanılır?

İlginizi çekebilir: FSA Panel Nedir?

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Yorumlar (3)

      Bir yanıt yazın

      E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir